Aktualności
"Fabryka jedzenia" od 31 maja w Czwórce
poniedziałek, 17 maja 2021
Sięgając po swoje ulubione smakołyki, mało kto zdaje sobie sprawę, ile fascynujących historii kryje się za każdym z nich. Zanim specjały te powstaną i trafią na sklepowe półki jako opakowane produkty, musi dojść do połączenia sztuki kulinarnej, tradycji, innowacji, nauki, zaawansowanych technologii i skomplikowanych procesów, nieraz na ogromną skalę.
O kulisach produkcji i sekretach popularnych przysmaków opowiada program „Fabryka jedzenia”, który od 31 maja będzie można oglądać w Czwórce. To wyjątkowa uczta dla oczu, podczas której zobaczymy jak powstają setki produktów – od krakersów-zwierzątek, płatków zbożowych o wymyślnych kształtach i rolady lodowej po chińskie bułeczki z wieprzowiną i krewetkami czy wegański majonez według przepisu, który autorowi patentu przyszedł do głowy we śnie.
W jaki sposób góry surowych składników zmieniają się w apetyczne przekąski i potrawy o uzależniającym smaku i kunsztownej formie? Jak robi się je na skalę przemysłową a jak w małych firmach kultywujących tradycje kulinarnego rzemiosła?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań już od 31 maja, od poniedziałku do piątku o 10.20 i 10.50 w Czwórce.
"Zabójcze potrawy" powracają z nowym sezonem. Tylko w Zoom TV od 16 listopada